Przepis na dwa chleby a la Dominik:
Zaczyn:
Dwie szklanki mąki żytniej, dwie szklanki ciepłej wody + szklanka zakwasu.
Wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
Chleb:
Dodać szklankę ciepłej wody, trochę cukru lub miodu, soli do smaku (dwie
płaskie łyżeczki) szklankę mąki żytniej oraz trzy pszennej. Wymieszać
dokładnie a szklankę zakwasu odłożyć do lodówki. Dodać ziarno, słonecznika, śliwkę etc. I podzielić na dwa chleby (formy ok. 30cm). Zostawić na jakieś 2 godziny do
wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, pilnując żeby nie wylało się z form.
Pieczenie:
Jak wyrośnie, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około
45 - 60 minut, aż się zarumieni. Przed wyjęciem można jeszcze posmarować
miodem z odrobiną wody, żeby się zarumienił.
Smacznego !
Przepis na smalec Hani:
Składniki:
- 4 kostki białego smalcu
- 1/2 kg różnych wędlin (szynka, kiełbasa, boczek wędzony)
- 3-4 cebule
- 3 jabłka
- 1 duży jogurt naturalny (może być więcej)
Przygotowanie:
smalec rozpuścić, wędzonki przekręcić przez maszynkę (sitko z dużymi
otworami) i dodać do smalcu, razem przesmażyć. Cebule oddzielnie
podsmażyć i dodać do smalcu, Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do smalcu.
Całość jeszcze razem smażyć mieszając i dodać sól i pieprz do smaku.
Gdy smalec przestygnie dodać jogurt - najpierw rozmieszać w małej ilości
smalcu i dodać do całości (tak jak się zabiela śmietaną).
Smacznego!