Dobre rady członków TCJ

CookiesAccept

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Towarzystwo Cyklistów w Jaktorowie

Przepis na dwa chleby a la Dominik:

Zaczyn:

Dwie szklanki mąki żytniej, dwie szklanki ciepłej wody + szklanka zakwasu.
Wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.

Chleb:

Dodać szklankę ciepłej wody, trochę cukru lub miodu, soli do smaku (dwie
płaskie łyżeczki) szklankę mąki żytniej oraz trzy pszennej. Wymieszać
dokładnie a szklankę zakwasu odłożyć do lodówki. Dodać ziarno, słonecznika, śliwkę etc. I podzielić na dwa chleby (formy ok. 30cm). Zostawić na jakieś 2 godziny do
wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, pilnując żeby nie wylało się z form.

Pieczenie:

Jak wyrośnie, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około
45 - 60 minut, aż się zarumieni. Przed wyjęciem można  jeszcze posmarować
miodem z odrobiną wody, żeby się zarumienił.

Smacznego !

Przepis na smalec Hani:

Składniki:

 - 4 kostki białego smalcu
 - 1/2 kg różnych wędlin (szynka, kiełbasa, boczek wędzony)
 - 3-4 cebule
 - 3 jabłka
 - 1 duży jogurt naturalny (może być więcej)

Przygotowanie:

smalec rozpuścić, wędzonki przekręcić przez maszynkę (sitko z dużymi
otworami) i dodać do smalcu, razem przesmażyć. Cebule oddzielnie
podsmażyć i dodać do smalcu, Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do smalcu.
Całość jeszcze razem smażyć mieszając i dodać sól i pieprz do smaku.

Gdy smalec przestygnie dodać jogurt - najpierw rozmieszać w małej ilości
smalcu i dodać do całości (tak jak się zabiela śmietaną).

Smacznego!